Blog

Pupumētra jeb Čābers – piparaugs gaļas ēdieniem

Pupumētra jeb Čābers – piparaugs gaļas ēdieniem

Pupumētra tiek saukta arī:

  • Čābers
  • Čēberiņš
  • Piparzāle
  • Gaļas mētra

Šis nebūt nav jauns garšaugs, gluži pretēji – Eiropa to pazīst jau ļoti sen, un vēl pirms pie mums bija iebraukuši Indijas pipari, pupumētra tika lietota kā piparaugs. Tai ir rūgtena un spēcīga garša. Pagaršojot lapiņu, tā nedaudz kož mēlē līdzīgi kā melnie pipari.

Gandrīz visi garšaugi reizē ir arī ārstniecības augi, un tāda ir arī pupumētra savu antiseptisko īpašību dēļ. Tā uzlabo vielmaiņu, gremošanu un zarnu darbību un no šejienes arī tās Latviskais nosaukums. Par pupumētru to izsenis dēvē tādēļ, ka tā tiek pievienota pupiņām to vārīšanas laikā. Ne tikai garšas pilnveidošanai, bet arī tādēļ, lai tiktu samazinātas vielas, kas veicina gāzu rašanos vēderā.

Pupumētra virtuvē

šis ir viens burvīgs garšaugs, ko var lietot piparu vietā. Zaļās lapas piešķir ēdienam stiprumu, ņiprumu un jauku aromātu. Visi, kas marinē un grillē – šis ir priekš jums. Ja tiek gatavota maigāka gaļa, kā zivs vai vista, to var pievienot beigās, neilgi pirms gatavības, lai atraisās tās aromāts, bet gaļa neuzņem vieglo rūgtenumu. Var pievienot gan visus zariņus, gan noskrubināt nost tikai mazās lapiņas. Tās var pārkaisīt pāri, piemēram, karbonādei.

Ir divu veidu pupumētras.

Dārza pupumētra (Satureja hortensis L.) 

Saukta arī par viengadīgo vasaras pupu mētru. Tas ir un ļoti interesants augs, līdz 50 cm augsts un smailām lapām un maziem violetiem ziediņiem. To sauc arī par dārza mētru vai Čāberu. Šis ir sens ārstniecības augs, kas senčiem auga piemājas dobē. Mūsdienās to izmanto ne tikai kā ārstniecisku līdzekli, bet arī kā garšaugu. Šo augu audzē arī bitenieki, jo no tā var iegūt savdabīgas garšas medu. Ir sastopama.

pupumētra jeb čābers

Kalnu pupumētra (Satureja montana L.)

Ir daudzgadīga pupu mētras versija.. Tā ir ļoti līdzīga dārza pupu mētrai, tikai daudz kuplākām lapām un sārti baltiem ziediem. Arī šo mētru izmanto tējās un kā garšvielu, tiesa gan, garšas īpašības ir atšķirīgas – krietni asāka, atgādina piparu un priežu garšu. Tādēļ to bieži izmanto stipros gaļas ēdienos, līdzīgi kā kadiķogas. Kalnu pupu mētra, lai arī ieaugusies pie mums, tomēr ir silto zemju augs, tādēļ aukstās ziemās un kailsalā var izsalt. No šīm pupu mētrām tiek veidoti nelieli zemi dzīvžogi.

Kalnu pupu mētrai ir izteiktas ārstnieciskās īpašības. Tā veicina ēstgribu un gremošanas procesus, novērš gāzu uzkrāšanos zarnās, mazina spazmas. Svaiga pumpumētras sula remdē bites dzēliena radītās sāpes un samazina pietūkumu.

Pupumētra ir ļoti iecienīts garšaugs arī mūsmāju virtuvē un, protams, to katru gadu piedāvājam arī Zutiņu stādaudzētavas sortimentā.

Plašāku informāciju par šī brīža darba laikiem raugiet mūsu Facebook profilā te.

Savukārt, garšaugu katalogā uzzināsiet vēl par citiem zināmiem un neredzētiem garšaugiem.

Garšaugu katalogu skatiet te.

Pastāsti par mums saviem draugiem

Related Posts

Enter your keyword