Ķiplokloki nereti tiek saukti arī par platajiem lokiem, lapu ķiplokiem, Ķīnas ķiplokiem (Allium tuberosum). Kopš tos atklāju, tie ir ieguvuši stabilu vietu manā garšaugu dobē. Man īpaši tīk to vieglā ķiploku garša un sulīgie loki – lieli, plati, garšu pilni..
Ķiplokoki ir lieliski virtuvē vairāku iemeslu dēļ, bet 2 varam izcelt īpaši:
Tos var izmantot tik populāro lakšu vietā. Varam pievienot svaigā veidā salātiem un mērcēm, lai piešķirtu ēdienam patīkamu ķiploku pēcgaršu, bet tajā pat laikā tā nav tik asa kā lakšiem.
Otra lieliskā īpašība – pēc ķiplokloku ēšanas nav nepatīkamā ķiploku aromāta mutē, tādēļ tos var lieliski lietot arī uz sviestmaizēm pusdienlaikā un birojā 🙂
Ķiplokloku audzēšana
Ķiploklokiem ir ļoti interesanta īpatnība – pirmajā gadā tie ir apaļi, bet jau nākamajā gadā no zemes dzen plakanus un sulīgus lokus.
Kā maurlokiem tā ķiploklokiem patīk trūdvielām bagāta augsne. Tad tie rāda ko spēj. Lai gan tie nemīl tikt iekaltēti, tomēr nevajadzētu tos stādīt izteikti mitrās vietās vai gluži pretēji – augstās vagās, kas vasarā izžūst. Tie vislabāk jūtas puķu dobē starp ziemcietēm. Reizē nodrošinot gan skaistumu, gan praktiskumu. Skaistumu, jo vasaras vidū tie sāk ziedēt skaistiem, lieliem, baltiem ziediem un ir reizē lieliska rota puķu vai garšaugu dobei.
Ķiploklokus var stādīt arī garšaugu kastēs, tik jāatcerās neiekaltēt. Tādā gadījumā loki kļūst koksnaini un tiem sāk dzeltēt gali.
Tāpat rekomendējam šos abus lokus izmantot arī garšaugu kastēs un podos. – ja pa rokai, tad biežāk arī uz šķīvja.
Ķiplokloki jeb Ķīnas ķiploki ēdienos
Protams, mēs varam izmantot ķiploklokus tāpat kā parastos lokus vai maurlokus – svaigā veidā pie salātiem vai pārkaisot ēdienu. Tomēr ir vēl daudz interesantu veidu, kā izmantot to burvīgo ķiploku garšu.
Ķiplokloku pesto
Krietna šauja ķiplokloku
50 g parmezāna
100 ml maigas eļļas
100 g Indijas riekstu
pirkšķītis sāls
Gatavošana:
Visas sastāvdaļas liek blenderī un samaļ viendabīgā masā. Ja kārojas vijīgāku, pievieno vēl eļļas un piepravī ar sāli pēc garšas.
Ķiplokloku sviests
Mums visiem tik ļoti garšo ķiploku sviestiņš. Tādu pat garšas ziņā, tik koši zaļu varam pagatavot arī no ķiploklokiem. Sablendējam vai smalki sagriežam ķiploklokus un saspaidām kopā ar istabas temperatūrā paturētu sviestu un šķipsniņu sāls. – Mēli var norīt! 🙂