Maurloki jeb sīkloku loki un ķiplokloki jeb lapu ķiploki ir tie divi garšaugu veidi, kuriem jābūt ikkatras saimnieces garšaugu dobē vai kastē. Kāpēc? Jo loki ir visbiežāk lietotie garšaugi latviešu virtuvē. Lociņi ir pirmais zaļums, kurus diedzējam pavasarī. Pati maurlokus un ķiploklokus audzēju savā garšaugu dobē jau ilgus gadus un tas pilnībā aiztaupa uztraukumus par zaļumiem pavasarī.
Maurloku (Allium schoenoprasum L.) jeb sīkloku loku audzēšana
Maurloki ir daudzgadīgi loki, kas sadīgst ļoti agri pavasarī, jau aprīļa sākumā, un ir zaļi visu vasaru. Tas nozīmē – visu laiku pieejami zaļumi. Turklāt, maurlokiem ir vēl viena lieliska īpašība – skaisti violeti ziedi. Ja citi savās dobēs stāda greznus Alliumus un citus smalkus dekoratīvos sīpolus, tad man lieliski patīk maurloki, jo vasaras vidū tie saplaukst violetā ziedu pudurī, kas atgādina violetas pieneņpūkas. Maurlokiem ēdami ir gan lociņi, gan ēdienu var dekorēt arī ar violetajiem ziediņiem. Maurloki pirmos ziedus izdzen jau jūnija beigās.
Maurloki virtuvē
Maurlokus virtuvē izmanto uzreiz diviem nolūkiem. Gan kā ēdiena piedevu, gan kā lielisku dekorāciju. Maurloki jeb sīkloku loki ir ļoti bagāti ar C vitamīnu
Maurloki ir ļoti vijīgi, tādēļ tos izmanto ēdienu dekorēšanā, ar tiem sasienot dārzeņus, piemēram, tvaicētu sparģeļu buntīti.
Maurlokus izmanto gan svaigā veidā pie salātiem un ēdieniem, gan arī dažādos sautējumos un sacepumos.
Tāpat rekomendējam šos abus lokus izmantot arī garšaugu kastēs un podos. – ja pa rokai, tad biežāk arī uz šķīvja.
Bet, audzējot maurlokus garšaugu podos, paturam prātā, ka tos nav vēlams iekaltēt. Tad šis augs apvainojas, tam sāk dzeltēt loku gali. Kā arī paši loki kļūst koksnaini un rūgteni. Tāpat svarīgi garšaugu podu ir ik pa laikam piebarot. No plika ūdens ilgi neizdzīvos neviens, tādēļ universālais dārzeņu mēslojums atļautajās devās ik pa laikam būtu vēlams.
