Nokarenās zemenes audzēšanai podos kļūst aizvien populārākas. Tās modē pilsētas dārzos’, terasēs un pat iekarinātas pa podam lauku siltumnīcā. Tās audzē daudzi, un kamdēļ gan ne – ogas garšīgas, lielas, mazas, apaļas un iegarenas.
Paši augi izskatās ļooti skaisti, jo zied sarkaniem, rozā un pat pildītiem ziediem
Galvenais iemesls – nokarenās zemenes ražo visu vasaru līdz pat salnām.
Ja kāds ienes siltumnīcā, tad zemeņpriekus bauda arī nākamajā gadā.
Feins selekcionāru izgudrojums, lai nokarinātu terasi ar ko vērtīgāku un garšīgāku kā petūnijas.
Tomēr daudzi saka – man nesanāk izaudzēt nokarenās zemenes.
Apskatīsim populārākās kļūdas – kamdēļ nesanāk izaudzēt garšīgas zemenes nokarenajos podos visas vasaras garumā:
1. Iekaltēšana.
Lai gan šķiet, es jau uzreiz aplēju, iekaltēšana liek zemenēm noķert stresu, nomest ziedus un dažkārt nobirst arī vēl negatavās ogas.
2. Ilgstoša mitruma nepietiekamība.
Veidojas mazākas lapas, brūnē to kāti. Ogas veidojas mazas un sausas, dažbrīd nobirst pirms nogatavošanās.
3. Mēslojuma trūkums.
Šī ir ļoti bieža kļūda – uzsēdināt zemeni uz plika ūdens diētas, savukārt pretī sagaidīt bagātu ziedēšanu un daudz ogu. No kā gan viņa tos saražos? Mēslojumi šobrīd ir ļoti dažādi. Augstākās raudzes BIO humusi, nātru uzlējumi, vistu mēslu granulas utt. Tikpat labi strādā arī jebkurš kompleksais mēslojums, kas nopērkams veikalā pie maizes plaukta. Nav svarīgi, ko Jūs dodiet ēst – galvenais dodiet ēst vispār.
4. Skābas zemeņu ogas.
Šeit jāteic – zemenei pēc definīcijas ir jābūt skābai. Tikai cilvēks sava komforta labā to mēģina pataisīt cukursaldu, izskaužot šīs ogas dabiski skaisto garšu. Ogas garsu nosaka visi augstāk minētie faktori. Ja tā būs paēdusi, labi laistīta, pagozējusies saules staros – ogas būs sulīgas un saldas.
Nokareno zemeņu ogas nevajadzētu salīdzināt ar spāņu vai grieķu ievestajām, pie kurām daudzi tik ļoti raduši. Jo te jāatceras, ka zemeņu saldumu nosaka ne tikai saule, bet arī sabalansēts mēslojums un mikroelementi: Mangāns, Kalcijs, Bors, Varš. Lai zemenes būtu saldas, tām jābūt augušām labā dzīvē un saņēmušām visus vitamīnus. Piemēram, Mangāns palielina cukuru saturu ogās un arī ražību.

Īsā formula, lai nokarenās zemenes izdotos garšīgas un ražotu bagātīgi:
Rūpējamies, laistām, neiekaltējam, mēslojam – un varēsiet ēst gardas ogas visas vasaras garumā, vienkārši no rīta noplūcot no sava balkona kastes.
P.S.
Nokarenās podu zemenes un mazāk nokarenās podu Rožu zemenes tāpat kā mazās mēnešzemenītes dažādās krāsās pieejamas arī mūsu stādaudzētavā.
Un – var pasūtīt arī ar Omniva mūsu e-veikalā ZutiniVeikals.lv