Blog

Melnās pupiņas – veicina gremošanu, palīdz sirdij un diabētam

Melnās pupiņas – veicina gremošanu, palīdz sirdij un diabētam

Melnās pupiņas pasaulē pazīstamas arī kā “Bruņurupuču pupiņas”, “Kaviāra pupiņas” (turtle beans, caviar criollo, frijoles negros)

Pastāv uzskats, ka melnās pupiņas (Phaseolus vulgaris),  tāpat kā citu krāsu pupas, ir radušās LatīņAmerikā un laika gaitā izplatījušās Eiropā un tālāk visā pasaulē. Tas vienmēr ir bijis vērtīgs olbaltumvielu avots, ko centrālās un Dienvidamerikas indiāņi ēduši ne tikai pusdienu un vakariņu ēdienos, bet pat brokastīs. Šajā reģionā tās tiek audzētas jau vairāk kā 700 gadu. Šobrīd melnās pupiņas ir neatņemama Dienvidamerikas, Brazīlijas, Venecuēlas, Meksikas, arī Spānijas un Karību salu ēdienkartes sastāvdaļa

Pasaulē pazīst daudz melno pupiņu šķirņu. Zināmākās no tām  ir “Domino”, “Black Magic”, “Blackhawk”, “Condor”, “Raven”.

“Black turtle” jeb bruņurupuču pupinas ir  šobrīd ir visvairāk komerciāli audzētā šķirne.

Melno pupiņu vērtīgās īpašības

  1. Palīdz uzturet veselus un stiprus kaulus

Melnās pupiņas satur tādas minerālvielas kā Magnijs, Kalcijs, Mangāns, Varš un Cinks – visas šīs vielas noder kaulu stiprināšanai. Kalcijs un fosfors ir svarīgi kaulu struktūrā, savukārt, dzelzs un cinks spēlē izšķirošu lomu kaulu un locītavu izturības un elastības uzturēšanā.

  1. Pazemina asinsspiedienu

Melnajās pupiņās ir maz nātrija (Ja vien nelietojat konservētās no bundzām), savukārt, tajās ir kālijs , kalcijs un magnijs, un visi šie produkti dabiski pazemina asinsspiedienu.

  1. Palidz cukura diabētam

Melnās pupiņas satur cieti sarežģītu ogļhidrātu forma . To varētu saukt arī par `lēno enerģiju`,  to ķermenis, lēnām sagremojo, novēršot cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs.

  1. Palīdz novērst sirds slimības

Melnās pupiņas satur daudz vitamīnu, tostarp. B6, Kāliju un šķiedrvielu, kas veicina gremošanu. Tās palīdz paemināt arī hoesterīna līmeni, tādēļ uzturā ieteicamas sirds slimniekiem. Savukārt, pašās pupiņas ir 0 holesteŗina. Kvercetīns un saponīni, kas atrodami melnajās pupiņās, arī veicina sirds aizsardzību. Kvercetīns ir dabisks pretiekaisuma līdzeklis, kas, samazina aterosklerozes risku un aizsargā pret kaitējumu, ko rada lipoproteīnu holesterīns.

  1. Palīdz Vēža profilaksei

Selēns ir tas minerāls, kura nav lielākajā daļā augļu un dārzeņu, bet to var atrast melnajās pupiņās. Tam ir svarīga loma aknu enzīmu darbībā, un tas palīdz detoksicēt dažus vēzi izraisošus savienojumus organismā. Turklāt selēns var novērst iekaisumus un samazināt audzēju augšanas ātrumu. Savukārt, saponīni neļauj vēža šūnām vairoties un izplatīties.

Melnajās pupiņās ir arī daudz folātu, kam ir nozīme DNS sintēzē un atjaunošanā.

  1. Veicina gremošanu

Melnajās pupiņās ir daudz šķierdvielu, kas veicina gremošanu, nodrošina regulāru vēdera izeju un kalpo par `veselīgo degvielu` vērtīgajām baktērijām zarnu traktā.

  1. Palīgs svara zaudēšanā.

Melno pupiņu šķiedrvielas ir nozīmīgas svara zaudēšanas procesā, jo rada pilnības sajūtu pēc ēšanas un reizē arī samazina apetīti. Šo pupiņu lietošana uzturā var palīdzēt vieglāk tikt vaļā no liekajiem kilogramiem.

Melnās pupiņas ir bagātas arī ar vitamīnu B6, kas cita starpā palīdz uzlabot arī garastāvokli.

Melnās pupiņas lieliski iederas  jau mūsu ierastajos ikdienas pupiņu ēdienos, tomēr šo veidu īpaši iecienījuši veģetārieši un vegāni, jo tās satur vairāk olbaltumvielu. Atsevišķās receptēs ar melnajām pupiņām tiek aizstātas pat olas. Piemēram, Interesantu garšu bagāts un reizē veselīga alternatīva ir melno pupiņu braunijs,

 

Melno pupiņu gatavošana

Melnās pupiņas ir tās, kas nav ar ļoti izteiktu pupiņu garšu, bet ļoti labprāt uzsūc arī citu produktu garšas, ar kurām tās tiek gatavotas kopā. Šī iemesla dēļ melnās pupiņas ļoti labi iederās zupās, kombinētajos ēdienos, gan arī kā pamatmasa gatavojot humusu, pupu kotletes, sautējumus, kūkas, braunijus u.c..

Pupiņas ir ar vidēju miziņu un krēmīgu mīkstumu. Tās nav tik viegli pārvārīt kā gaišākās šķirnes, tādēļ tās piemērotas arī pupiņu salātu gatavošanai.

 

Melnās pupiņas pasaules ēdienkartē

Meksikas Jukatanas reģionā seno maiju pēcnācēji gatavo zupai līdzīgu sautējumu ar nosaukumu “Bul keken”. Šī zupa tiek gatavota no cūkgaļas un melnajām pupiņām un pasniegta pirmdienās, tādēļ to sauc arī par Pirmdienas zupu.

Kubā tiek ēsta “Melno pupiņu zupa” (sopa de frijoles negros cubana. Tai ir vairākas versijas. Vienā gadījumā melnās pupiņas tiek vārītas kopā ar baltajiem rīsiem (Congri). Citos – ēdiens tiek gatavots pat no pupiņu melnā novārījuma, papildinot to ar dārzeņiem (sopa negra)

Brazīlijā un Portugālē  tiek gatavota feijoada jeb  Melno pupiņu sautējums no liellopu gaļas, cūkgaļas un melnajām pupiņām

Melnās pupiņas caurspīdīgā iepakojumā

Melno pupiņu vistas zupa

  • Melnās pupiņas
  • 0.5 l gatava vistas buljona vai vistas kauli
  • 2 sīpoli
  • 2 daiviņas ķiploka
  • 2 paprikas
  • 150 gr saldās kukurūzas
  1. Katliņā olīveļļa apcep smalki sagrieztus ķiplokus un sīpolus.
  2. Kad sīpoli zeltaini, pievieno 2 gab sagrieztu papriku.
  3. Pievieno ap 300 g izmērcētas melnās pupiņas, kukurūzu.
  4. Pievieno garšvielas: melnie pipari, sāls, pētersīļi, lauru lapa, varam nedaudz čilli
  5. Pārlej ar vistas buljonu, ūdeni, pievieno garšvielas un uz lēnas uguns vāra, līdz pupiņas mīkstas ( ~1-1,5h)
  6. Pupiņas drīkst arī viegli pajukt, tā radot miltaināku zupu.
  7. Gatavai zupai var pielikt skābu krējumu, uzrīvēt sieru.

Labu apetīti!

Savā saimniecībā mēs audzējam 4 melno pupiņu šķirnes, diemžēl šķirnes nosaukums tām nav zināms, ņemot vērā, ka sēklas ir iegūtas no saimniecēm Latvijas laukos, kas tās audzē un lolo jau ilgstoši.

Uzmeklējiet mūs tirdziņos un raugiet paši!

Sagatavoja: Rūta Beirote, Zutiņi z/s, 25.11.2019

Pastāsti par mums saviem draugiem

Atstājiet komentāru

Related Posts

Enter your keyword