Blog

Lielās baltās zemās pupas – audzēšanas īpatnības un kulinārās īpašības

Lielās baltās zemās pupas – audzēšanas īpatnības un kulinārās īpašības

Lielās baltās zemās pupas

Mūsu pircēji bieži vien sūdzas, ka Lielās kāršu pupas tie vairs neaudzē garā auguma dēļ. Jāsien kārtis, jāliek mieti, jāvelk striķi – tas ir krietns darbs. Bet lielās pupas ir gardas, atsevišķos ēdienos krietni vien garšīgākas kā zemās pupiņas. Un arī mūsu ģimene piekrīt – Lielās Kāršu pupas ir garšīgākās pupas pasaulē – tā mēs smejoties sakām!

Diemžēl pupu lakstu garums arī ir viens no iemesliem, kamdēļ mūsu platuma grādos garās kāršu pupas audzē aizvien retāk un atsevišķas to šķirnes ir kļuvušas par lielu retumu un draud izmirt. Piemēram, garās mazās Cīruļoliņas, sarkanbaltās mazās kāršu pupas, garās melnās kāršu sviesta pupas, un arī Lielās košās kāršu pupas.

Ja par savu vēderu un audzēšanas ērtumu tomēr domājam vairāk kā par pupiņu šķirņu saglabāšanu – ir viens risinājums: Lielās baltās zemās pupas.

Lielo Balto zemo pupu audzēšanas īpatnības

Siltajās zemēs tās zināmas arī kā Limas pupas, bet pie mums šobrīd vairāk izplatītas ir Polijā reģistrētās un selekcionētās šķirnes no firmas POLAN: `Eryca`, `Eureka` un `Beautiful Jas`. Jāteic gan, ka `Beautiful Jas` ir visvēlākā no šīm šķirnēm. Pirmo mūsu saimniecībā mēs iepazinām šķirni `Eryca` – labi ražīga, skaistām sēklām, sausās vasarās kuļama ar kombainu pēc žāvēšanas stirpās augusta beigās. Lai gan šī šķirne ir zema, līdz ~50cm, tomēr dažkārt tā mēdz izlaist pa kādai garai stīgai. Tas daudz netraucē, jo tā pupu krūmi vienkārši saķeras kopā. Ja šķiet traucējoši, tās var apgriezt. Tomēr ražas rādītāji krietni lielāki bija palejās – līdz ar to apstiprinājās ražotāja ieteikumi, ka šīs šķirnes pupas nemīl vējainas vietas.

Nākamā šķirne, ko izmēģinājām, bija `Eureka` un jāteic, rādītāji krietni labāki mūsu pusei. Pupas ienācās par nedēļu agrāk, kopējais ražas laiks aptuveni 110 dienas. Bez lieka stīgojuma. Pākstī 4-5 pupas, tiesa gan, pēdējās pupas sīkas, kas krietni pabojā kopējo pupu izskatu un kopsvaru.

`Beautiful Jas` sakrita ar lietainu vasaru, kā dēļ noņemšanas brīdī liela daļa pupu pākšu vēl bija ļoti zaļas un gatavo pupu iznākums sīks un mazs.

Vēl agrāka ir zemo pupu šķirne “ Aura”, bet to vēl mūsu saimniecībā neesam izmēģinājuši.

Mūsu klimata zonas laika apstākļu dēļ mēs nevaram viennozīmīgi raksturot svešu zemju šķirni. Viss atkarīgs no tā, kādu vasaru Dieviņš dosI am text block.

Lielo balto pupiņu kulinārās īpašības

Mēs varam pieņemt, ka lielās baltās pupas garšas un struktūras ziņā ir interesantākas par ierastajā mazajām pupiņām.

Vārīšanās ilgums: Ja iemērc iepriekšējā vakarā un vāra nākamajā ~ +/- 50 minūtes atkarībā no ūdens cietības. Lielo balto pupu miziņa ir krietni plānākā kā Lielajām kāršu pupām, bet pats mīkstums viegli krēmīgs. Tiesa gan, tas lielā mērā atkarīgs no vārīšanas metodes – vai pupas pēc vārīšanas tiek uzreiz nokāstas vai atstātas norimt vārīšanās ūdenī.

Salīdzinājumā ar Lielajām kāršu pupām, Lielās zemās pupas ir ar daudz plānāku miziņu un krēmīgākas. Lielās kāršu pupas, savukārt, būs ar biezāku mizu, bet saldākas un miltainākas.

Zemās lielās pupas virtuvē

Lielās Baltās pupas ir ļoti gardas vienkārši sausā veidā vai ar kādu vienkāršu mērci. Tās lieliski garšo salātos – šis ir arī to biežākais izmantošanas mērķis. Tomēr tikpat piemērotas tās arī ir zupām un sautējumiem, kaut arī  vairumam saimnieču ir paradums zupu vārīt tikai no mazajām dārza pupiņām.

Šīs pupas ir arī ļoti briedīgas, to izmērs pēc mērcēšanās palielinās vairāk kā uz pusi.

Arī baltās pupiņas ir augstvērtīgs šķiedrvielu avots, bet pie to labajām īpašībām pieskaitāma arī labvēlīga ietekme uz zarnu traktu un pastāv uzskats, ka tieši baltās pupiņas palīdz samazināt vēža risku.

 

Par Lielajām baltajām pupiņām pastāstīja Rūta Beirote, Z/s Zutiņi

Pastāsti par mums saviem draugiem

Atstājiet komentāru

Related Posts

Enter your keyword